Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Από την παραγωγή στην κατανάλωση για το καλό μας


Έγραφα προχτές στο antinews για τη στροφή στα ελληνικά προϊόντα (http://www.antinews.gr/2012/02/26/149294/) , τη στιγμή που 24 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου, πουλήθηκαν σε 530 οικογένειες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης, σε τιμή κόστους (0,25 ευρώ το κιλό), με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Οι παραγγελίες είχαν γίνει μέσω της οργάνωσης, ένας από τους στόχους της οποίας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, ώστε να προμηθευτεί το καταναλωτικό κοινό γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές


Στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας προς τους παραγωγούς απ΄ όλη την Ελλάδα, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, έχουν ανταποκριθεί ήδη δεκάδες γεωργοί από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και άλλες περιοχές.

Οι κινητοποιήσεις, όπως προαναγγέλλει η εθελοντική οργάνωση, θα συνεχιστούν, κάθε φορά με διαφορετικό παραγωγό, ώστε να βοηθηθούν όλοι.

Ας το κάνουμε όπως οι Κατερινιώτες τότε! Όχι μόνο με τις πατάτες Νευροκοπίου αλλά και με άλλα προϊόντα της ελληνικής γης. Ελαιόλαδο, ελιές, λαχανικά, μέλι και ό,τι άλλο παράγει αυτός ο τόπος. Χωρίς μεσάζοντες. Μπορούμε.

Επίσης  η  Σ.Πα.Με. είναι μια συλλογική προσπάθεια δικαίου εμπορίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη(Κ. Μελενίκου 29). Πρακτικά είναι ένα πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, τύπου μπακάλικου, και ως νομική υπόσταση ένας μη κερδοσκοπικός προμηθευτικός συνεταιρισμός. Όλες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα παίρνονται μέσω γενικής συνέλευσης και ψηφίζονται βάσει πλειοψηφίας και όλες οι εργασίες μοιράζονται το δυνατόν με κυκλική εναλλαγή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποιο τρόπο να αποδείξουμε είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σ’αυτόν τον τόπο συλλογικές προσπάθειες – και κυρίως στον πονεμένο τομέα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

Έτσι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες και ο καταναλωτής ωφελείται και η πρωτογενής παραγωγή της χώρας παίρνει μπροστά και  ενθαρρύνεται ο παραγωγός ώστε να συνεχίσει κι αυτός τον αγώνα τους αφού οι κόποι του θα ανταμείβονται και δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε μεσάζοντα.

Ταυτόχρονα αυτή την περίοδο  λειτουργούν πάνω από 50 κοινωνικά παντοπωλεία πανελλαδικά  σε Δήμους και παρέχουν έναντι ελάχιστου αντιτίμου, είδη πρώτης ανάγκης όπως απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και παιχνίδια σε οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Και για να θυμηθούμε, ο αυτοκράτορας Λέων ο Γ’, ο Ίσαυρος (717 - 741) για ν’ αντιμετωπίσει τα σοβαρά  προβλήματα, έκανε τολμηρές αλλαγές στη νομοθεσία και τη διοίκηση του κράτους: Με το «Γεωργικό Νόμο» προστάτευσε την περιουσία των ελευθέρων γεωργών και των κτηνοτρόφων και εξασφάλισε καλύτερες συνθήκες ζωής για όσους ζούσαν στην ύπαιθρο.

Μπορούμε κι εμείς!

Δαναός

Πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: